Wat wij doen

Contact

Elementor

3 Manieren om het Jaartal in de Footer van Elementor Dynamisch te Maken

3 minuten leestijd
Wil je het gedoe vermijden van het handmatig updaten van het jaartal in je Elementor footer? Ontdek vier slimme manieren om je footer automatisch bij te werken en je website altijd up-to-date te houden!

De footer is een essentieel onderdeel van elke website. Het is de plek waar belangrijke informatie over je website kan worden opgenomen, zoals auteursrechten, contactgegevens en links naar je sociale media profielen. Eén belangrijk stuk informatie dat je in de footer moet opnemen, is het jaartal. Het handmatig bijwerken van het jaartal in de footer kan echter een tijdrovende taak zijn, vooral als je meerdere pagina’s op je website hebt. Gelukkig biedt Elementor verschillende manieren om het jaartal in de footer dynamisch te maken, zodat het automatisch wordt bijgewerkt elk jaar.

In dit artikel zullen we drie verschillende manieren verkennen om het jaartal in Elementor te veranderen en dynamisch te maken. Door gebruik van een Code Snippet, een Shortcode en door het gebruik van de Elementor Dynamic Settings

1. Gebruik van een Code Snippet

Eén manier om het jaartal in de footer van Elementor te veranderen en dynamisch te maken is door gebruik te maken van een code snippet. Deze methode vereist het toevoegen van een code aan het functions.php bestand van je website. Volg de onderstaande stappen:

Stap 1;

Open het functions.php bestand van je website. Je krijgt toegang tot dit bestand vanuit je WordPress dashboard door te navigeren naar Weergave > Thema Editor > functions.php. Of via je FTP editor naar de map van je (child) theme te gaan en dan het bestand “functions.php” openen. Dit bestand bevat de essentiële code voor je thema en stelt je in staat om functionaliteit toe te voegen of aan te passen. Maak eerst even een backup van dit bestand voor het geval dat.

Stap 2;

Eenmaal in het “functions.php” bestand, scroll je naar het einde van het bestand. Plak de volgende code aan het einde van het bestand:

function update_footer_year($text) {
  $text = str_replace('CURRENT_YEAR', date('Y'), $text);
  return $text;
}
add_filter('wp_footer', 'update_footer_year');

Door dit stukje code toe te voegen maak je een functie genaamd update_footer_year die het huidige jaartal in de tekst vervangt. De filter wp_footer zorgt ervoor dat deze functie alleen wordt toegepast in de footer van je website.

Stap 3;

Om het jaartal daadwerkelijk te tonen, moet je de functie aanroepen in de footer van je thema. Dit kan variëren afhankelijk van het thema dat je gebruikt. Over het algemeen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Navigeer naar “Weergave” > “Thema-editor” in je WordPress-dashboard.
 2. Zoek en open het footer.php bestand van je thema.
 3. Voeg de volgende code toe in het footer.php-bestand:
<?php echo update_footer_year('Copyright © CURRENT_YEAR website.com.'); ?>

Deze code roept de update_footer_year functie aan en vervangt de tekst CURRENT_YEAR door het huidige jaartal. Je kunt de tekst naar wens aanpassen om je eigen copyright-informatie weer te geven. Zolang je CURRENT_YEAR maar laat staan anders werkt de functie niet meer.

Stap 4;

Om de wijzigingen te bekijken sla je alles op en ga je vervolgens naar je website en ververs je de pagina om je resultaat te zien. Het jaartal in de footer zal nu automatisch worden bijgewerkt naar het huidige jaar.

Het kan echter zijn dat sommige thema’s een andere aanpak vereisen. Bij sommige themes wordt het jaartal in de footer mogelijk op een andere manier gegenereerd of gecontroleerd. In dergelijke gevallen is het raadzaam om de documentatie van je theme te raadplegen of een van de volgende opties te gebruiken.

2. Gebruik van een Shortcode

Een andere manier om het jaartal in de footer van Elementor te veranderen en dynamisch te maken, is door gebruik te maken van een shortcode. Dit is echt ene heel simpele oplossing en is ook het snelst gedaan. We gaan voor deze stap weer het functions.php bestand aanpassen met de onderstaande code

Open het functions.php bestand van je thema. Dit kun je doen via de thema-editor in je WordPress-dashboard of via FTP naar de map van je thema te gaan. Dan voeg je de onderstaande code toe onderin het functions.php bestand.

function current_year_shortcode() {
  $year = date('Y');
  return $year;
}
add_shortcode('current_year', 'current_year_shortcode');

Wanneer je nu in Elementor een footer template aanmaakt en [current_year] toevoegt op de plek waar je het jaartal wil hebben dan zal het jaartal automatisch worden bijgewerkt naar het huidige jaar.

3. Gebruik van de Elementor Dynamic Settings

Ten slotte kun je ook gebruik maken van de dynamische instellingen van Elementor om het jaartal in de footer dynamisch te maken. Dit is een optie die niet veel mensen bekend is maar wel verrekte handig en makkelijk is. Volg de onderstaande stappen:

Voor het gemak ga ik er even vanuit dat je bekend met met Elementor en weet hoe je een footer template maakt. Zodra je de footer template klaar hebt volg je de onderstaande korte instructie en het jaartal zal voortaan automatisch worden bijgewerkt naar het huidige jaar.

Deze derde optie is in mijn optiek de beste keuze wanneer je de website hebt gemaakt met behulp van Elementor. Dit is wel een optie die minder bekend is dus ik hoop dat je er wat aan hebt en dat je hem vanaf nu gaat gebruiken.

Conclusie

Het bijwerken van het jaartal in de footer van je website kan een tijdrovende taak zijn, vooral als je meerdere websites in onderhoud hebt voor je klanten. Gelukkig biedt Elementor verschillende manieren om het jaartal dynamisch te maken, zodat het automatisch elk jaar wordt bijgewerkt.

Vandaag hebben we drie verschillende manieren besproken om het jaartal in de footer van je website te veranderen en automatisch te laten bij te werken.

De eerste optie is het handmatig toevoegen van een code snippet in het functions.php bestand van je thema. Hoewel dit een iets technischer proces is, biedt het wel volledige controle over hoe het jaartal wordt weergegeven.

De tweede optie is via een shortcode. Ik heb je laten zien hoe je een doormiddel van een handig stukje code een shortcode genaamd [current_year] toevoegt aan je functions.php, die je dan kan toevoegen aan een tekstwidget om automatisch het huidige jaartal weer te geven.

De derde optie maakt gebruik van de Elementor Dynamic Settings. Met deze functie kun je via een tekst element het jaartal weergegeven en de dynamische instellingen gebruiken om het jaartal automatisch bij te werken en tekst ervoor en erachter te plaatsen.

Elke optie heeft zijn eigen voordelen en het is aan jou om te beslissen welke het beste past bij jouw behoeften en vaardigheden. Wat je ook kiest, het belangrijkste is dat je website altijd een up-to-date jaartal in de footer heeft.

Laat mij even weten als je vragen hebt of laat je oplossing zien. Of misschien heb je een andere manier? Deel hem met ons!

De WPBunker

Hulp nodig?

Als je hulp nodig hebt of op zoek bent naar iets nieuws, aarzel niet om contact met ons op te nemen om jouw wensen te bespreken.

Stel je vraag via WhatsApp!

Stel je vraag via mail!

Of bel ons