Wat wij doen

Contact

Onderhoud

Ultieme Gids voor Efficiënt WordPress Onderhoud met Tips & Tricks

13 minuten leestijd
Vergelijkbaar met het regelmatige onderhoud dat je aan je auto uitvoert voor een probleemloze rijervaring, vereist jouw website ook de juiste aandacht. Ontdek in deze post hoe je jouw digitale domein kunt koesteren en laten floreren met de juiste toewijding en kennis.

De wereld van WordPress onderhoud.

Van het beveiligen van jouw online stekkie tot het verbeteren van prestaties, het onderhoud van jouw WordPress website is cruciaal. Deze post neemt je mee door de essentiële aspecten van onderhoud, zodat je zelf kan beslissen of je jouw site als een professional gaat beheren of het gaat uitbesteden aan een professional.

We duiken dieper in de wereld van WordPress Onderhoud, met belangrijke procedures, slimme trucjes en waardevolle tips om jouw website in topvorm te houden. Dit is jouw leidraad naar een goed draaiende, effectieve online aanwezigheid.

plugins veiligheid onderhoud wordpress
Foto door WebFactory Ltd op Unsplash

Waarom WordPress Onderhoud belangrijk Is

Het regelmatig onderhouden van jouw WordPress website of webshop is van groot belang voor een succesvol online bedrijf. Beveiligingsupdates, prestatieverbeteringen en functionaliteitsaanpassingen zijn slechts enkele aspecten die deze aandacht rechtvaardigen. Hier duiken we dieper in waarom deze zorgvuldige aandacht en onderhoud zo cruciaal zijn voor het succes van jouw website of webshop:

Beveiliging als prioriteit

Updates voor beveiligingspatches zijn van vitaal belang om je website te beschermen tegen cyberaanvallen en datalekken. We leggen je uit hoe verouderde software kwetsbaarheden kan blootstellen en hoe regelmatige updates dit risico minimaliseren.

Prestatieverbeteringen

Oude plug-ins, thema’s of ongebruikte elementen kunnen de prestaties van je website beïnvloeden. Hier zullen we ingaan op hoe optimalisaties de laadsnelheid en gebruikerservaring kunnen verbeteren.

Functionaliteit & betrouwbaarheid

Het onderhouden van je WordPress website garandeert niet alleen een soepelere werking, maar ook een betrouwbare functionaliteit. We zullen bekijken hoe een goed onderhouden website de kans op storingen minimaliseert en de algehele gebruikerservaring verbetert.

SEO impact

Door regelmatig onderhoud te plegen, kun je ook de SEO-prestaties van je website maximaliseren. We zullen verkennen hoe updates en aanpassingen kunnen bijdragen aan een betere rangschikking in zoekmachines.

Voorbereiding: Jouw toolbox voor succes.

plugins themes wordpress onderhoud maintenance
Foto door Ilya Pavlov op Unsplash

Plug-ins: Bouwstenen voor functionaliteit

Denk aan plug-ins als de extra snufjes voor jouw website. Ze kunnen je website enorm verbeteren, maar een overvloed ervan kan de boel vertragen. Kies ze zorgvuldig uit en houd ze up-to-date voor optimale prestaties.

 1. Elementor: De ultieme visuele paginabuilder voor WordPress, Elementor biedt een intuïtieve interface voor het maken van prachtige webpagina’s zonder enige programmeerkennis. Het is een krachtige tool voor het ontwerpen en aanpassen van je website.
 2. Crocoblock: Een uitgebreide set van Elementor-addons, Crocoblock biedt een breed scala aan functionaliteiten om je website te verbeteren. Van templates tot dynamische content, het stelt je in staat om complexe websites te bouwen zonder technische beperkingen.

Tip: Maak een lijst van wat je écht nodig hebt en kies voor plug-ins die precies die functies bieden, zonder onnodige extra’s. Of leer jezelf aan om zoveel mogelijk functies direct in jouw website toe te voegen, in plaats van extra plug-ins te gebruiken.

Thema’s: De look en feel van jouw site

Het kiezen van het juiste thema is als het vinden van de perfecte auto. Het moet niet alleen mooi zijn, maar ook betrouwbaar en regelmatig worden bijgewerkt om lange termijn problemen te voorkomen.

 1. GeneratePress: Dit is een lichtgewicht thema dat goed samenwerkt met pagebuilders. Het biedt flexibiliteit en prestatiegerichte functies.
 2. Genesis Framework: Genesis is een populair thema-framework dat compatibiliteit biedt met verschillende pagebuilders. Het is bekend om zijn beveiliging en geoptimaliseerde code.
 3. Astra: Naast zijn eigen pro-versie met ingebouwde starter-sites, is Astra een thema dat goed samengaat met pagebuilders zoals Divi en Elementor vanwege zijn lichtgewicht en flexibele structuur.

Tip: Kijk rond en kies een thema dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook functioneel bijdraagt aan jouw online uitstraling. Of overweeg een op maat gemaakt ontwerp dat perfect past bij jouw bedrijf.

Back-ups: Jouw digitale reserveband

Back-ups zijn als een reserveband voor jouw auto: noodzakelijk bij problemen. Zorg dat je regelmatig back-ups maakt op verschillende locaties om jouw waardevolle content te beschermen.

 1. UpdraftPlus: Dit is een veelgebruikte plugin die eenvoudig in gebruik is en verschillende opties biedt voor het plannen en beheren van back-ups. Het staat bekend om zijn betrouwbaarheid en ondersteunt het opslaan van back-ups op externe locaties zoals Dropbox, Google Drive, en meer.
 2. Solid Backups: Deze plugin biedt uitgebreide functionaliteiten voor back-ups, herstel en migratie van websites. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface en biedt verschillende opslagopties voor back-ups.
 3. VaultPress (Jetpack Backup): Deze plugin, ontwikkeld door het team achter WordPress.com, biedt geautomatiseerde real-time back-ups met eenvoudige herstelmogelijkheden. Het is geïntegreerd met het Jetpack-abonnement en biedt extra beveiligingsfuncties naast back-ups.

Tip: Gebruik geautomatiseerde back-updiensten of handige plug-ins om jouw back-ups te plannen en bewaar ze op een beveiligde externe locaties voor extra veiligheid.

Beveiliging: Jouw digitale bescherming

Net zoals je thuis de deuren op slot doet voordat je weggaat of camera’s plaatst om je eigendommen veilig te houden, is het essentieel om ook jouw website te beschermen tegen indringers. Sterke wachtwoorden en slimme beveiligingsmaatregelen zijn van vitaal belang om jouw website of webshop veilig te houden.

 1. All In One WP Security & Firewall: Deze plugin biedt een breed scala aan beveiligingsfuncties, waaronder een firewall, brute force-aanvalpreventie, malware scanning, inlogbeveiliging, en meer. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface en bevat ook educatieve tools die je helpen bij het verbeteren van de beveiliging van jouw WordPress website.
 2. Solid Security: Voorheen bekend als iTemes Security, biedt Solid Security verschillende beveiligingsfuncties zoals het beheren van wachtwoorden, het blokkeren van verdachte IP-adressen en het versterken van beveiligingsinstellingen.
 3. Sucuri Security: Deze plugin biedt website-integriteitscontrole, malware-scanning en bescherming tegen DDoS-aanvallen. Sucuri staat bekend om zijn uitstekende ondersteuning bij het oplossen van beveiligingsproblemen.

Tip: Versterk de beveiliging met tweestapsverificatie, beperk het aantal inlogpogingen en gebruik SSL-certificaten voor extra bescherming.

Onderhoudsprocedures en slimme tips.

tips onderhoud wordpress
Foto door Glenn Carstens-Peters op Unsplash

Nu dat we de basis een beetje hebben doorlopen gaan we eens kijken wat je allemaal behoort te doen om jouw WordPress website of webshop in topconditie te houden.

Up-to-date houden: Sleutel tot soepele prestaties

Net zoals je regelmatig updates voor jouw telefoon installeert, hebben WordPress, thema’s en plug-ins ook die liefdevolle aandacht nodig. Deze updates bieden niet alleen betere prestaties, maar ook bescherming tegen digitale boeven. Houd ze dus goed in de gaten en zorg dat ze altijd vers en up-to-date zijn.

 1. Easy Updates Manager: Easy Updates Manager is een eenvoudige maar krachtige plugin waarmee je verschillende updates kunt beheren, of je nu één site beheert of een WordPress Multisite. Met een breed scala aan instellingen voor uitgebreide configuratie, is Easy Updates Manager dé keuze voor wie volledige controle wil over de updates van hun website.
 2. Companion Auto Update: Companion Auto Update is een krachtige en volledig gratis plugin waarmee je alle updates op je WordPress site kunt beheren. Ons doel is om je de beste controle te geven over deze updates en je te allen tijde op de hoogte te houden.
 3. Health Check & Troubleshooting: Deze plugin zal een aantal controles uitvoeren op je WordPress installatie om gebruikelijke configuratiefouten en bekende problemen te ontdekken. Het staat plugins en thema’s ook toe om hun eigen controles toe te voegen.

Tip: Stel een handig schema in voor het controleren en installeren van updates zodat je geen belangrijke upgrades mist.

Bescherming als prioriteit: Verdediging tegen digitale boeven

Denk aan beveiligingscontroles als de bewakingscamera’s voor jouw digitale ruimte. Regelmatige scans op virussen, controles van jouw bestanden en het checken op rare activiteiten helpen je potentiële problemen vroeg te signaleren en aan te pakken.

 1. Jetpack – WP Security, Backup, Speed, & Growth: Jetpack, een verzameling van WordPress-tools voor beveiliging, prestaties, marketing en ontwerp, is ontworpen door WordPress-experts om websites veiliger, sneller te maken en het aantal bezoekers te vergroten.
 2. Security Optimizer: Beveilig je website in enkele klikken tegen een scala aan beveiligingsrisico’s, waaronder brute force-aanvallen, malwarebedreigingen en bots, met onze gratis WordPress-beveiligingsplugin – Security Optimizer.
 3. Malware Scanner: De Malware Scanner-plugin biedt anti-malwarebescherming voor WordPress-websites door webmalware, kwetsbaarheden en andere beveiligingsrisico’s te detecteren die schade kunnen veroorzaken aan je server. Biedt uitgebreide anti-malwarebescherming en gedetailleerde beveiligingscontroles met malware-scans en rapporten, met slechts één klik.

Tip: Vertrouw op handige beveiligingsplug-ins en online tools om jouw site te scannen op digitale kwetsbaarheden.

Snelheid is koning: Gebruikerservaring optimaliseren

Een snelle website draagt bij aan een betere gebruikerservaring voor elke bezoeker. Het optimaliseren van afbeeldingen, slim gebruik maken van caching en het vermijden van overbodige zware scripts zijn essentieel om de laadsnelheid te verbeteren. Dit resulteert in een vlottere gebruikerservaring, waarbij bezoekers sneller toegang hebben tot de content die ze zoeken.

De snelheid van je website heeft aanzienlijke invloed op SEO-rankings. Zoekmachines geven de voorkeur aan snellere websites omdat deze een betere gebruikerservaring bieden. Een snellere laadtijd vermindert de bounce rates, waardoor bezoekers langer op je site blijven. Dit signaleert zoekmachines dat je site waardevolle content biedt, wat de kans vergroot dat je hoger in de zoekresultaten wordt gerangschikt.

 1. WP Rocket: Deze betaalde plugin staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en krachtige caching-functies. WP Rocket biedt caching van pagina’s, afbeeldingen en heeft extra optimalisatiefuncties om de laadtijd van je website te verbeteren.
 2. WP-Optimize: WP-Optimize is een revolutionaire alles-in-één WordPress-optimalisatie plugin die jouw database schoonmaakt. Deze eenvoudige, populaire en zeer effectieve tool heeft alles wat je nodig hebt om jouw WordPress website snel en grondig geoptimaliseerd te houden!
 3. WP Super Cache: Een andere populaire gratis plugin die eenvoudig te installeren is en uitstekende caching-prestaties biedt. WP Super Cache genereert statische HTML-bestanden van je dynamische WordPress-site en verbetert zo de laadtijden.

Tip: Gebruik handige online tools zoals Google PageSpeed Insights om te checken hoe jouw website presteert en waar je verbeteringen kunt aanbrengen.

Problemen fixen: Vlot reageren op uitdagingen

Zelfs met de beste zorg kunnen er nog steeds onverwachte ‘verkeersopstoppingen’ zijn. Snel reageren op fouten, niet-werkende functies of andere technische hobbels is essentieel. Houd een logboek bij van problemen en hun oplossingen voor een soepelere rit in de toekomst.

 1. WordPress.org-forums: Het WordPress-forum is een geweldige plek om hulp te krijgen bij specifieke problemen. Gepassioneerde gemeenschapsleden en ontwikkelaars bieden vaak oplossingen voor veelvoorkomende en complexere WordPress-problemen.
 2. WPBeginner: Deze website biedt een schat aan WordPress-handleidingen, tutorials en oplossingen voor veelvoorkomende problemen. Je vindt hier stapsgewijze handleidingen en artikelen die je kunnen helpen bij het oplossen van verschillende WordPress-gerelateerde problemen.
 3. Stack Overflow: Stack Overflow heeft een actieve gemeenschap van ontwikkelaars die vragen beantwoorden over verschillende programmeer- en webontwikkelingsthema’s, waaronder WordPress. Zoek hier naar specifieke problemen en mogelijke oplossingen.

Tip: Zoek hulp en advies in forums, online communities en supportgroepen om complexe problemen samen op te lossen. Of neem contact op met een professional om voor je te debuggen

Tijd investering: Wat kun je verwachten?

investering wordpress tijd onderhoud
Foto door Scott Graham op Unsplash

Nu we hebben vastgesteld waarom onderhoud zo cruciaal is en welke aspecten aandacht behoeven, laten we eens inzoomen op de tijdsinvestering die komt kijken bij het beheren van jouw website en webshop.

Planning van onderhoud

Het opzetten van een solide onderhoudsplan voor je website lijkt sterk op het opstellen van een schema voor het onderhoud van je auto. Net zoals je regelmatig de auto voor check-ups, onderhoud en beveiligingscontroles naar de garage brengt, is het essentieel om ook jouw website te controleren, regelmatige back-ups uit te voeren en beveiligingschecks uit te voeren.

Een goed doordacht onderhoudsschema fungeert als een leidraad waarmee je deze taken kunt verdelen over de tijd. Hierdoor wordt niet alleen de benodigde tijd beter beheerd, maar het zorgt er ook voor dat belangrijke aspecten van jouw website consistent en tijdig worden bijgehouden. Zo kun je mogelijke problemen snel identificeren en oplossen, waardoor de algehele gezondheid en veiligheid van je website worden gewaarborgd

Tip: Gebruik kalenderherinneringen of handige apps om jouw onderhoudsroutine in goede banen te leiden.

Flexibiliteit in tijd

De tijd die je nodig hebt voor het onderhoud van jouw WordPress website is geen vast gegeven. Het verschilt sterk op basis van diverse factoren, waaronder de omvang en complexiteit van jouw site, de regelmaat van updates en eventuele onvoorziene problemen. De flexibiliteit in jouw planning is cruciaal, aangezien onverwachte situaties soms meer tijd kunnen vergen dan je aanvankelijk had voorzien.

Het is essentieel om ruimte te creëren voor onvoorziene omstandigheden om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd en middelen beschikbaar hebt om mogelijke problemen aan te pakken.

Tip: Reserveer wat extra tijd in jouw planning voor onverwachte uitdagingen of wat grotere onderhoudstaken.

Automatisering voor efficiëntie

De inzet van slimme tools en diensten kan een aanzienlijk verschil maken in de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het onderhoud. Door gebruik te maken van geautomatiseerde back-ups, geplande updates en beveiligingsscans, kunnen taken aanzienlijk worden vereenvoudigd en kan kostbare tijd worden bespaard.

Deze geautomatiseerde processen zorgen voor een gestroomlijnde routine, waarbij taken soepel worden uitgevoerd zonder dat je voortdurend handmatig hoeft in te grijpen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de kans op fouten en vergroot de efficiëntie van jouw onderhoudsactiviteiten.

Tip: Zoek naar betrouwbare plug-ins of externe diensten die jouw werk automatiseren zonder in te boeten op kwaliteit.

Balans in onderhoud

Het is van essentieel belang om een evenwicht te vinden tussen het onderhouden van je WordPress-site en het bijhouden van andere belangrijke verantwoordelijkheden. Het streven naar consistentie in het onderhoud zonder afbreuk te doen aan andere vitale taken is van groot belang.

Zo blijft je website of webshop soepel draaien terwijl je ook andere belangrijke aspecten van je werk blijft behandelen.

Tip: Plan specifieke tijdslots in jouw agenda voor het onderhouden van jouw website om een evenwichtige routine te behouden.

Overweeg uitbesteding van website onderhoud.

Bespaar tijd en energie

Door website-onderhoud uit te besteden, kunnen professionals zich richten op het up-to-date houden van jouw site, terwijl jij je kunt concentreren op jouw core-business.

Kwaliteit en expertise

Professionals beschikken over diepgaande kennis van WordPress onderhoud, waardoor ze efficiënter kunnen werken en jouw website van hoogwaardige service kunnen voorzien.

Groei zonder zorgen

Door website onderhoud uit te besteden, heb je de gemoedsrust dat jouw website of webshop in goede handen is, zodat jij je kunt focussen op jouw groeiende onderneming.

Conclusie: Zorg voor Jouw Online Thuis.

Het onderhouden van jouw WordPress website voelt als het zorgen voor een persoonlijke ruimte. Elke update, beveiligingscheck en optimalisatie draagt bij aan de levensduur en kwaliteit van jouw website. Deze investering in tijd en aandacht vormt de fundering voor de groei van jouw online aanwezigheid, en het biedt kansen voor toekomstige ontwikkelingen.

Het vinden van de juiste balans tussen zelf doen en het zoeken naar professionele hulp hangt af van jouw capaciteiten en de behoeften van jouw website. Het draait erom wat voor jou het meest effectief is.

Ongeacht of je het onderhoud zelf uitvoert of het toevertrouwt aan experts, het uiteindelijke doel is hetzelfde: een goed verzorgde, veilige en snelle WordPress website die klaar is om te schitteren en jouw doelen te ondersteunen.

De WPBunker

Hulp nodig?

Als je hulp nodig hebt of op zoek bent naar iets nieuws, aarzel niet om contact met ons op te nemen om jouw wensen te bespreken.

Stel je vraag via WhatsApp!

Stel je vraag via mail!

Of bel ons